Russen boos na overstromingen

De Russische president Vladimir Poetin is zondag ijlings naar de Zwarte Zee-kust gevlogen om volkswoede naar aanleiding van zware overstromingen te bezweren. In de getroffen regio vielen minstens 153 doden toen vrijdagnacht na zware regenval de straten in kolkende modderstromen veranderden.

Veel inwoners lagen te slapen toen duizenden huizen blank kwamen te staan. Het water was zo snel komen opzetten, dat veel mensen dachten dat sluisdeuren van een stuwdam waren opengezet. De lokale autoriteiten verklaarden dat dit technisch niet mogelijk was, maar federale onderzoekers gaven zondag toe er op natuurlijke wijze water uit het reservoir was geloosd. Volgens hen was dit echter niet de oorzaak van de wateroverlast.

Inwoners van de stad Krimsk toonden zich niet overtuigd. De regionale gouverneur werd in de rede gevallen en uitgejoeld toen hij uitlegde dat het reservoir niet de bron was van de overstromingen. Uiteindelijk stemde hij erin toe dat vijf inwoners en een journalist een helikoptervlucht over de dam zouden maken.

President Poetin stuurde in eerste instantie zijn minister voor calamiteiten op inspectiemissie. Vladimir Poetsjkov meldde later dat hij een inspectievlucht over de dam geen schade had kunnen vaststellen.

Poetin, die in het verleden het verwijt kreeg dat hij zich bij rampen nauwelijks liet zien, vloog vervolgens zelf naar de regio om te tonen dat hij de touwtjes in handen nam. Hij droeg het hoofd van de Russische Onderzoekscommissie op na te gaan of er genoeg was gedaan om mensen te waarschuwen. Hij liet zich echter niet zelf bij de bewoners zien, mogelijk om niet het mikpunt van hun woede te worden.

Het ministerie van binnenlandse zaken meldde zondag dat 153 doden waren geborgen, 142 in en rond Krimsk en negen in Gelendzjik. De meeste doden waren bejaarden, die zich niet snel genoeg in veiligheid hadden kunnen brengen. In de hele regio Krasnodar stonden zo'n vijfduizend huizen onder water.

Inwoners van Krimsk beschreven een muur van water die over de motorkappen van geparkeerde auto's spoelde en gelijkvloerse woningen blank zette. Viktor Nikoljoetsjini zei dat hij en zijn vrouw door een dochter waren gewekt die een blok verderop woonde. "Ik ging naar buiten en het water stond al tot aan mijn middel", zei hij tegen het persbureau RIA-Novosti. Het echtpaar vluchtte naar een buurman, die een verdieping op zijn huis heeft.