Nog geen besluit over tankdeal

Het kabinet heeft nog niet besloten hoe het verder moet met de verkoop van tanks aan Indonesië, nu een Kamermeerderheid zich blijft verzetten tegen de deal. Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.

"We hebben de zaak nu in beraad", zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD). Dat leidt mogelijk tot 'nieuwe inzichten'. Hoelang de beraadslagingen gaan duren, wilde hij niet zeggen. "We proberen eerst inhoudelijk tot een conclusie te komen", zei zijn collega van Defensie Hans Hillen (CDA).

Rosenthal vroeg donderdag om schorsing van het debat over de tankdeal, toen duidelijk werd dat een meerderheid van PVV, PvdA, SP en GroenLinks nog steeds niets ziet in de verkoop. De partijen vrezen dat Indonesië het wapentuig inzet tegen de eigen bevolking.

De regering is juist van mening dat de mensenrechtensituatie in de voormalige kolonie juist sterk verbeterd is, hoewel er nog steeds spanningen zijn op de Molukken en Papua. Ook voldoet de verkoop van de tanks aan de criteria die daarvoor zijn opgesteld door de Europese Unie.

Het kabinet wil overtollige Leopard-tanks voor tweehonderd miljoen euro aan Indonesië verkopen. Met dat geld kunnen dan onder meer onbemande vliegtuigjes worden gekocht. Ook zou de verkoop goed zijn voor de betrekkingen met Indonesië.