Steun voor links in Frankrijk toegenomen

Linkse kandidaten hebben zondag in de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen flinke winst geboekt. In de tweede ronde over een week moet blijken of de winst kan worden omgezet in een linkse meerderheid in het nu nog door conservatieven gedomineerde lagerhuis, die president François Hollande nodig heeft om zijn politieke plannen te kunnen doorvoeren.

Volgens prognoses van vier Franse onderzoeksbureaus komen de socialisten en hun bondgenoten uit op 31 tot 35 procent van de stemmen, terwijl de kandidaten van de conservatieve UMP en hun bondgenoten 34 tot 35 procent hebben behaald. Andere linkse partijen die naar verwachting Hollande zullen steunen hebben twaalf tot dertien procent gekregen.

Kandidaten van het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen waren in de eerste ronde goed voor dertien tot veertien procent van de stemmen. Het valt te bezien of de FN-kandidaten in de tweede ronde voldoende steun krijgen om ook in het parlement te worden gekozen.

De voorspellingen van de onderzoeksbureaus zijn gebaseerd op daadwerkelijke tellingen van geselecteerde stembureaus verspreid over het hele land. De prognoses stemmen in grote lijnen overeen met de voorspellingen die de bureaus vooraf hadden gedaan.

Kandidaten die in de eerste ronde vijftig procent of meer hebben gekregen komen direct in de Nationale Vergadering. In veel districten is een tweede ronde nodig, waaraan iedere kandidaat die in de eerste ronde meer dan 12,5 procent van de geregistreerde kiezers achter zich heeft gekregen mee mag doen. Het resultaat zal mede bepalend zijn in hoeverre Hollande zijn plannen om veel verdieners zwaarder te belasten en bezuinigingen terug te draaien door kan voeren en hoe groot de stem van extreemrechts wordt in het beleid ten aanzien van immigratie en moslimgebruiken.