Indiase deelstaat: doodschieten stropers mag

De Indiase deelstaat Maharashtra heeft de oorlog verklaard aan stropers. Boswachters hebben toestemming gekregen om te schieten op stropers in een poging het stropen van tijgers en ander wild tegen te gaan. Het verwonden of vermoorden van een stroper wordt door de deelstaatsregering niet meer beschouwd als een misdaad.

Boswachters moeten niet langer berecht worden voor 'misdaden tegen de mensenrechten als ze actie hebben ondernomen tegen stropers', aldus minister van boszaken Patangrao Kadam. De deelstaat gaat in de strijd tegen de stropers ook meer boswachters en materieel inzetten. Informanten die tips geven over stropers of smokkelaars is tipgeld in het vooruitzicht gesteld.

Het dreigement aan het adres van de stropers kan bluf zijn. Niet eerder zijn in de deelstaat stropers doodgeschoten. Wel zijn boswachters aangeklaagd omdat ze optraden tegen mensen die illegaal visten of hout kapten. Het dreigement kan wel dienen als afschrikking, aldus milieuactivisten. In de deelstaat Assam heeft een vergelijkbare maatregel ertoe geleid dat de populatie bedreigde neushoornen zich heeft kunnen herstellen.