Nederlands zwemwater hekkensluiter van Europa

De kwaliteit van het Nederlandse zwemwater blijft achter bij die in de rest van Europa. Ruim tien procent van het zwemwater voldoet niet aan de eisen of is van matige kwaliteit. Dat is het laagst van de Europese Unie, blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. België heeft met vijf procent de op een na slechtste waterkwaliteit.

In totaal voldoet 89 procent van de 690 zwemwateren aan de wettelijke eisen. Slechts 47 procent van de zwemlocaties voldoet echter aan de strengste richtwaarden, het laagste percentage van alle 27 EU-landen. Het Europese gemiddelde is 77 procent.

De gemiddelde kwaliteit in Nederland lijkt wel vooruit te gaan. In een rapport van vorig jaar was dertien procent van de toen nog 579 zwemwateren van onvoldoende kwaliteit. Uiterlijk eind 2014 moet al het Europese zwemwater aan de richtlijnen van de Europese Unie voldoen.

Op Europees niveau voldoet ook steeds meer water aan de waarden. In Cyprus, Kroatië, Malta en Griekenland voldoet negentig procent van het zwemwater aan de strengste richtwaarden.