Presidentsverkiezingen in Egypte

Ongeveer 52 van de bijna 83 miljoen Egyptenaren kunnen woensdag of donderdag hun stem uitbrengen in de eerste presidentsverkiezingen sinds de val van het regime van Hosni Mubarak in februari 2011.

 De door de militaire junta benoemde kiesraad heeft 13 kandidaten toegelaten om mee te doen en vier á vijf van hen zouden kans maken op veel stemmen. Ook omdat vrije verkiezingen een primeur voor de kandidaten zijn, heerst onduidelijkheid over welke aanhang ze genieten.

Aangenomen wordt dat er in de eerste ronde niemand meer dan de helft van de stemmen behaalt. Dan volgt een tweede ronde op 16 en 17 juni. De uitslagen van de eerste ronde worden op 29 mei verwacht, de einduitslag, indien een tweede ronde volgt, op 21 juni.

De grote aanhang van de Moslim Broederschap heeft de keuze uit de conservatieve Mohammed Mursi en de liberale Abdul Moneim Abulfotouh, die vorig jaar na ruzie uit de broederschap is gezet. De extremistische islamisten hebben dezelfde keuze. Voor seculiere Egyptenaren lijkt de ex-chef van de Arabische Liga, Amr Moussa, een goede kracht om Egypte uit de politieke impasse en de dramatische economische neergang te trekken. Egyptenaren die Mubarak erg missen, zouden op oud-premier Ahmed Shafiq kunnen stemmen en links op Hamdeen Sabbahi.