GL en CU: blokkeer verkoop tanks aan Indonesië

De Tweede Kamer moet een stokje steken voor de verkoop van tientallen Leopard-tanks aan Indonesië. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed. Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt de deal 'niet uit te leggen'.

Een Kamermeerderheid sprak zich in december uit tegen de verkoop van de overtollige tanks aan Indonesië. De Volkskrant meldt dinsdag op basis van bronnen rond het kabinet dat demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) toch wil doorgaan met de deal, die zo'n tweehonderd miljoen euro op zou leveren.

El Fassed is hier fel op tegen. "Het Indonesische leger maakt zich nog steeds schuldig aan schendingen van mensenrechten. Daarom moeten we geen tanks aan ze verkopen. Dit demissionaire kabinet moet niet tegen de wil van een meerderheid van de Tweede Kamer doorgaan met deze wapendeal."

Voordewind wijst erop dat Nederland jaarlijks zo'n honderd miljoen euro aan ontwikkelingshulp naar Indonesië overmaakt. Hij noemt het 'niet uit te leggen' dat dat land vervolgens voor tweehonderd miljoen euro tanks koopt. "Geen ontwikkelingshulp voor wapens", twittert hij.

Bij de verkoop van overtollig defensiematerieel heeft de Tweede Kamer een beslissende rol. El Fassed wil dat de meerderheid die tegen deze deal is de verkoop blokkeert.


GL en CU: blokkeer verkoop tanks aan Indonesië (Foto: Novum)