Hollande wint presidentsverkiezingen Frankrijk

François Hollande heeft de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen zondag gewonnen. Het is voor het eerst sinds Valéry Giscard d'Estaing in 1981 dat een zittende Franse president na één termijn door de kiezers naar huis wordt gestuurd. Na het tellen van driekwart van de stemmen stond Hollande op 51,1 procent en president Nicolas Sarkozy op 48,9 procent, aldus het ministerie van binnenlandse zaken.

Grote groepen mensen stonden op de Place de la Bastille met allerlei vlaggen te zwaaien nadat de uitslag bekend was gemaakt. "Bezuinigingen kunnen niet langer onvermijdbaar zijn!", zei Hollande in zijn overwinningstoespraak in Tulle. Hollande zei dat andere Europese landen niet bevreesd maar opgelucht moeten zijn over de uitslag. "Ik ben trots dat ik in staat ben gebleken mensen weer hoop te geven", aldus Hollande.

De eerste grote uitdaging voor Hollande is Duitsland. Hollande heeft al aangegeven opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingstekort waar Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor streden. Hollande heeft al toegezegd dat zijn eerste buitenlandse reis naar Duitsland zal zijn.

Ook op het gebied van binnenlands beleid wil Hollande beleid van Sarkozy terug draaien, zoals de hervorming van het pensioenstelsel. Sarkozy verhoogde de minimale pensioenleeftijd naar 62, maar Hollande wil dat sommige mensen al op hun zestigste verjaardag kunnen stoppen met werken. Daarnaast wil Hollande de economie meer stimuleren en minder kernenergie gebruiken. Hollande is verder voor het legaliseren van euthanasie en het homohuwelijk.

Sarkozy feliciteerde zijn tegenstander enkele minuten na het sluiten van de stembussen. Hij legde zich neer bij de 'democratische en republikeinse keuze' van de Fransen. "François Hollande is de president van Frankrijk en dient gerespecteerd te worden", zei hij.

Sarkozy riep zijn aanhangers op zijn socialistische tegenstander niet te beschimpen. "Laten wij niet het slechte voorbeeld geven."

"Ik ga hem bellen en hem het beste wensen te midden van alle beproevingen. Dat zal moeilijk zijn, maar ik wens met heel mijn hart dat het Frankrijk, het land dat ons verenigt, lukt zijn beproevingen te doorstaan."