Tot vijf jaar cel voor groepsverkrachting

Zes mannen zijn vrijdag veroordeeld tot straffen tot vijf jaar cel voor groepsverkrachting van een 18-jarige vrouw. De rechtbank in Utrecht acht een van hen ook schuldig aan een poging tot het verkrachten van een 17-jarig meisje, een ander heeft volgens de rechtbank behalve de 18-jarige ook een 14-jarig meisje verkracht.

De 18-jarige vrouw werd vorig jaar twee keer slachtoffer, op 30 april en 5 mei. De verkrachtingen vonden plaats in het huis van haar 17-jarige vriendje op wie ze verliefd was. De groepen daders waren wisselend van samenstelling.

De verdachten hebben bekend dat ze seks hebben gehad met de vrouw, maar ontkennen dat sprake was van dwang. Dat het slachtoffer na de eerste keer nog een keer naar de woning ging, is volgens de rechtbank weliswaar vreemd, maar haar verklaring is in de ogen van de rechter niet ongeloofwaardig. Het slachtoffer was verliefd, had problemen thuis en haar vriend had gezegd dat de tweede keer niets zou gebeuren.

De opgelegde celstraffen variëren tussen de twintig maanden en vijf jaar. Een 21-jarige man die twee keer deelnam aan de groepsverkrachting en ook een 17-jarig meisje heeft geprobeerd te verkrachten kreeg de hoogste straf van vijf jaar cel opgelegd. Een andere 21-jarige man die de 18-jarige vrouw en een 14-jarig meisje verkrachtte, kreeg 3,5 jaar cel.

De inmiddels 18-jarige ex-vriend van het slachtoffer is vrijdag niet veroordeeld. De rechtbank wil dat een deskundige een nieuw rapport over hem opstelt. Rapportages over wat de beste behandeling voor hem is, spreken elkaar namelijk tegen.