Vijftal drukte 5,5 miljoen aan zorggeld achterover

De verdachten die dinsdag zijn opgepakt voor fraude met zorgbudgetten hebben vermoedelijk ruim 5,6 miljoen euro buitgemaakt. Ze vroegen voor acht miljoen euro zorgbudgetten aan. Daarvan is volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie slechts dertig procent daadwerkelijk besteed aan zorg.

De rest van het geld is waarschijnlijk grotendeels gebruikt voor privé-uitgaven, waaronder de aankoop van vastgoed. De verdachten gebruikten volgens het OM eigen bedrijven in de zorgsector om bij de overheid zorgbudgetten aan te vragen. Dat gebeurde vermoedelijk op basis van vervalste indicatiestellingen en budgetaanvragen.

Het OM heeft beslag laten leggen op bezittingen van de vijf, waaronder dertig bankrekeningen, acht auto's en acht woningen. Op die manier hoopt het OM een deel van de buit terug te kunnen krijgen.

De verdachten, twee mannen van 33 jaar en een 32-jarige vrouw uit Den Haag, een 51-jarige vrouw uit Rijswijk en een 48-jarige vrouw uit Nijmegen, worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Ze worden verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.