'Jeugdgezondheidszorg levert extra levensjaar op'

Nederlanders leven een jaar langer dankzij de jeugdgezondheidszorg. Ook levert iedere euro die jaarlijks in de jeugdgezondheidszorg wordt gestoken, elf euro op. Dat meldt brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz dinsdag op basis van onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek is de vraag van Tweede Kamerleden wat de effectiviteit van de jeugdgezondheidszorg is. Het onderzoek heeft becijferd dat deze zorg jaarlijks 433 miljoen euro kost. De ingrepen die door deze zorg volgen zouden echter wel 5,6 miljard euro opleveren.

Door het opsporen van aangeboren geheugenverlies in de eerste weken na de geboorte kan bijvoorbeeld vroegtijdig worden begonnen met therapie, licht de organisatie toe. "Daardoor kan de taal- en spraakontwikkeling goed op gang komen, wat niet alleen goed is voor het kind zelf, maar de maatschappij per jaar ook 343 miljoen euro bespaart."

Het opsporen van een lui oog en andere oogafwijkingen zou de maatschappij 103 miljoen euro schelen. Jaarlijks worden zo'n drieduizend kinderen behandeld aan dergelijke aandoeningen.

Het aantal gezonde levensjaren dat wordt gewonnen komt daarnaast neer op ruim tweehonderdduizend per jaar. Dat zou vooral te danken zijn aan vaccinaties.