Verzekeraars en politie wisselen gegevens uit

Verzekeraars en het politiekorps Rotterdam-Rijnmond gaan gegevens uitwisselen in de strijd tegen verzekeringsfraude. Dat melden het Verbond van Verzekeraars en de politie donderdag.

Verzekeraars die claims krijgen waarbij ze vermoeden dat sprake is van fraude, kunnen bij de politie gegevens opvragen voor controle. Andersom kan de politie zodra zij stuit op mogelijke fraude, bij verzekeraars navragen of schade is gemeld.

Sinds 1 juli liep al een proef van een jaar met verzekeringsmeldingen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Bij schade of vermissing kunnen inwoners van de regio via de website van de politie een meldingsformulier invullen, waarmee ze een claim bij hun verzekeraar kunnen indienen. De eerste resultaten van de proef zouden veelbelovend zijn. Afhankelijk van deze resultaten wordt gekeken of de aanpak landelijk wordt ingevoerd.

De samenwerking moet leiden tot minder administratieve lasten voor verzekeraars en de politie. Ook hoopt de politie een scherper beeld te krijgen van de criminaliteit. Bovendien willen de twee partijen verzekeringsfraude aanpakken.

Volgens directeur van het Verbond van Verzekeraars Leo de Boer kost verzekeringsfraude de maatschappij naar schatting jaarlijks een miljard euro. "Dat is 150 euro per huishouden per jaar. Door fraude gezamenlijk te signaleren, bewijzen en bestraffen dringen we het probleem terug."