Sytze van der V. moet terug in de cel

Pedoseksueel Sytze van der V. moet opnieuw de gevangenis in. Omdat het niet gelukt is een nieuw onderkomen voor hem te vinden, moet hij drie maanden van zijn voorwaardelijke celstraf uitzitten. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag bepaald.

De 64-jarige Van der V. is veroordeeld voor zedendelicten met minderjarige jongens. Justitie eiste eerder al dat hij drie van de negen maanden voorwaardelijke celstraf die hij kreeg opgelegd alsnog moet uitzitten, omdat Van der V. zich niet aan de opgelegde voorwaarden had gehouden. Zo weigert hij zijn adres door te geven aan de reclassering.

Van der V. leidt een zwervend bestaan sinds de gemeente Eindhoven hem in 2009 na zijn vrijlating een gebiedverbod oplegde. Hij wil zijn adres niet doorgeven aan de reclassering omdat hij bang is dat zijn verblijfsplaats uitlekt en hij weer een gebiedsverbod krijgt. Verschillende gemeenten hebben hem eerder al laten weten dat hij er niet welkom is.

Onlangs weigerde Van der V. nog een woning die hem aangeboden werd. Hij heeft momenteel geen woonruimte. Het hof vindt het echter wel noodzakelijk dat er toezicht en controle op het gedrag van de Eindhovenaar is. Omdat dit niet mogelijk is als niet bekend is waar hij uithangt, moet Van der V. weer de cel in.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft donderdag opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de kwestie geëist.