Minuut stilte voor tsunamislachtoffers Japan

Japan heeft zondag stilgestaan bij de slachtoffers van de aardbeving en de verwoestende tsunami die het land precies een jaar geleden troffen. Om 06.46 uur Nederlandse tijd werd een minuut stilte in acht genomen voor de meer dan negentienduizend doden.

In de hoofdstad Tokyo stonden keizer Akihito en zijn vrouw en premier Yoshihiko Noda in een theater met honderden andere in het zwart geklede mensen stil bij de ramp. In de verwoeste noordelijke kuststad Rikuzentakata loeide een sirene en luidde een boeddhistische priester de grote klok van een beschadigde tempel in een kale woestenij.

De aardbeving met een kracht van 9,0 was de sterkste die ooit in Japan is gemeten. De tsunami die door de aardbeving werd veroorzaakt, bereikte op sommige plekken aan de noordoostelijke kust een hoogte van meer dan twintig meter. Tienduizenden huizen werden vernietigd.

De Fukushima Dai-ichi-kerncentrale raakte door de vloedgolf ernstig beschadigd, wat leidde tot de ergste nucleaire crisis in een kwarteeuw. Honderdduizend mensen moesten de streek ontvluchten. Een gebied met een straal van twintig kilometer rond de centrale is nog steeds verboden gebied.

Een jaar na de ramp wonen 325 duizend mensen die hun huis moesten ontvluchten nog steeds in tijdelijke huisvesting.