Revalidatie prins Friso in Nederland niet mogelijk

Prins Johan Friso lijkt niet in Nederland te kunnen revalideren. Alleen in Tilburg zit een revalidatiecentrum voor comapatiënten, maar daar kunnen alleen mensen van onder de 25 jaar terecht. Een woordvoerder van branchevereniging Revalidatie Nederland bevestigt vrijdagavond een bericht hierover van het televisieprogramma Eenvandaag.

Revalidatiecentrum Leijpark in Tilburg heeft als enige centrum in Nederland een erkenning voor zogenoemde vroege intensieve neurorevalidatie. Dit is een behandeling voor kinderen en jongeren tot 25 jaar met ernstig hersenletsel, die nog niet voor een normale revalidatiebehandeling in aanmerking komen, omdat het bewustzijn ernstig is aangetast.

Wat dit betekent voor de 43-jarige prins, kan de woordvoerder niet zeggen. "Wij weten niet hoe zijn situatie is", aldus de zegsvrouw.

Grondlegger van het Tilburgse revalidatiecentrum Leijpark, klinisch neuropsycholoog Henk Eilander, zei vrijdag in Eenvandaag dat door politieke besluitvorming Nederland geen revalidatiecentrum voor comapatiënten van boven de 25 jaar heeft. Hij pleit ervoor dat een dergelijke behandeling ook in Nederland mogelijk wordt. Jaarlijks zouden in Nederland volgens hem zo'n vijftig volwassen comapatiënten baat hebben bij zo'n behandeling.

Pas als volwassen comapatiënten als Johan Friso uit coma zijn ontwaakt zijn er in Nederland behandelmogelijkheden. Alle revalidatie-instellingen in Nederland zijn volgens de branchevereniging gespecialiseerd in de behandeling van niet-aangeboren hersenletsel. In het buitenland zijn volgens Eilander overigens wel mogelijkheden voor revalidatie van volwassen comapatiënten. In Londen, de woonplaats van Johan Friso, is een groot ziekenhuis hierin gespecialiseerd.


Revalidatie prins Friso in Nederland niet mogelijk (Foto: Novum)