MaleisiŽ deporteert profeetbeledigende SaudiŽr

De Maleisische autoriteiten hebben zondag een Saudische journalist gedeporteerd die wordt beschuldigd van het beledigen van de profeet Mohammed op Twitter. Mensenrechtengroeperingen vrezen dat hij in zijn eigen land wordt vervolgd.

De journalist was zijn eigen land ontvlucht nadat zijn tweets eerder deze maand tot veel ophef in het conservatieve Saudi-Arabië hadden geleid. Hij zou onder meer met de dood zijn bedreigd. Bij zijn aankomst in Maleisië werd de 23-jarige Hamza Kashgari echter meteen aangehouden.

De Maleisische politie laat zondag weten dat Kashgari is overgedragen aan de Saudische autoriteiten en zondagochtend is teruggevlogen. Een woordvoerder zei dat het verder een zaak voor Saudi-Arabië is.

De advocaat van Kashgari, Muhammad Afiq Mohamad Nor, stelt dat zijn cliënt nooit op het vliegtuig had mogen worden gezet. Hij zou een bevel van de rechtbank hebben waarin een deportatie wordt geblokkeerd. De politie heeft hem niet op de hoogte gebracht en hij heeft nog altijd geen officiële bevestiging gehad dat zijn cliënt is teruggestuurd.

"Wij zijn bezorgd dat hij in zijn thuisland geen eerlijk proces krijgt en dat hem de doodstraf te wachten staat voor afvalligheid," zegt de advocaat. Amnesty International noemt Kashgari een gewetensgevangene en heeft opgeroepen tot zijn vrijlating. Ook Human Rights Watch riep Maleisië op Kashgari toe te laten. Saudische geestelijken zouden al hebben gezegd dat Kashgari een afvallige is die zijn straf moet krijgen.