Groen licht bouw nieuwe kerncentrale VS

Voor het eerst sinds 34 jaar is donderdag in de Verenigde Staten vergunning verleend voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. De centrale met twee reactors moet verrijzen bij Augusta in de staat Georgia.

De reactors moeten in 2016 en 2017 gereed zijn.

De laatste keer dat de Nuclear Regulatory Commission de bouw van een kerncentrale goedkeurde was in 1978, een jaar voor het ongeluk in de kerncentrale van Three Miles Island bij Harrisburg in Pennsylvania.

De NRC keurde het nieuwe reactorontwerp van Westinghouse Electric in december goed. Elektriciteitsbedrijven in Florida en North en South Carolina willen eveneens kernreactors volgens ditzelfde ontwerp bouwen.

President Barack Obama heeft voor het project in Georgia een kredietgarantie van 8,3 miljard dollar aangeboden. De regering stimuleert het gebruik van kernenergie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verkleinen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Toezichthouder NRC heeft naar aanleiding van de ramp in het Japanse Fukushima verschillende aanbevelingen gedaan om de veiligheid van de 104 bestaande kernreactors in de VS te verbeteren.