Caffeïneshot uit een capsule

Zeg koffie en energiedrankjes maar tabee. Het dagelijkse, en voor sommige mensen broodnodige, shot caffeïne wordt in de toekomst geïnhaleerd. Althans, als het aan een hoogleraar van de Amerikaanse prestige-universiteit Harvard ligt.

AeroShot is een capsule met honderd milligram caffeïne, ongeveer evenveel als in een flinke kop koffie, is net zo groot als een lippenstift en werd uitgevonden door de Amerikaanse hoogleraar David Edwards. Edwards heeft zijn vinding inmiddels in de Amerikaanse staten Massachusetts en New York op de markt gebracht en ook in Frankrijk is AeroShot al te koop. Een capsule kost 2,99 dollar (2,28 euro).

Volgens Edwards is het product veilig, omdat er geen additieven zijn toegevoegd om het caffeïne-effect te versterken, zoals bij energiedrankjes wel gangbaar is. Critici zijn echter nog niet overtuigd. De Amerikaanse senator Charles Schumer wil dat de voedsel- en warenautoriteit AeroShot tegen het licht houdt. Hij vreest dat met name jongeren de capsules ter hand zullen nemen om de hele nacht door te feesten en drinken.