Hoge Raad: diefstal in computerspel is strafbaar

De diefstal van virtuele goederen is strafbaar. Dat blijkt dinsdag uit een uitspraak van de Hoge Raad over een zaak waarin een 13-jarige jongen met fysiek geweld en onder bedreiging van een mes was gedwongen een virtueel masker en amulet af te staan die gebruikt worden een computerspel.

Het was de vraag of virtuele spullen wel kunnen worden gestolen, omdat ze niet tastbaar zijn. Het hoogste rechtscollege heeft nu geoordeeld dat dat mogelijk is. Voor het slachtoffer en de daders hebben de spullen uit het spel reële waarde. Het slachtoffer had 'exclusieve beschikkingsmacht' over de spullen, en die is hem afgenomen door de daders. Daaruit volgt dat er sprake is van diefstal, zegt de Hoge Raad.

De zaak draaide om het online spel Runescape, maar kan gevolgen hebben voor andere spellen. Zo worden in bijvoorbeeld het online rollenspel World of Warcraft, dat wereldwijd door ruim elf miljoen gamers wordt gespeeld, goederen verhandeld.

De dader van de zaak waarover de Hoge Raad zich nu boog werd in oktober 2008 al veroordeeld door de rechtbank. Hij was toen 14 en kreeg een taakstraf van 160 uur en voorwaardelijke jeugddetentie. De verdachte ging in beroep, maar kreeg een jaar later dezelfde straf.

Door de uitspraak van de Hoge Raad is de veroordeling definitief. Wel is de taakstraf verlaagd naar 144 uur, omdat de zaak lang heeft geduurd. De een jaar oudere handlanger van de dader ging in oktober 2008 akkoord met zijn taakstraf van 200 uur.