SP wint zeven zetels in Politieke Barometer

De SP stijgt steeds verder in populariteit. In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate boeken de socialisten zeven zetels winst en komen op 29. De VVD blijft ondanks drie zetels verlies de grootste partij met 32 zetels. Dit in tegenstelling tot de peiling van Maurice de Hond, waarin de SP met 32 zetels de grootste partij is.

De SP was alleen in maart 2007 groter in de Politieke Barometer. Toen haalde de partij dertig virtuele zetels, twee keer zo veel als het aantal huidige SP-Kamerleden.

De winst kan niet los worden gezien van de populariteit van Emile Roemer, stellen de onderzoekers. De kiezer geeft hem een 7,1 als rapportcijfer, het hoogst van alle fractieleiders. Eind vorig jaar scoorde hij nog een 6,8.

De winst komt voor een belangrijk deel van terugkerende kiezers die in 2010 SP hebben gestemd. Verder maken ook kiezers van de PVV en GroenLinks de overstap naar de SP. De PvdA verliest al langer kiezers aan de SP en dat is ook in deze peiling zo.

De gedoogcoalitie gaat deze week fors onderuit. De VVD verliest drie zetels en de PVV vier. Samen met het CDA, dat deze week een zetel wint en op zestien uitkomt, halen de drie partijen samen 68 zetels, een laagterecord. D66 wint een zetel en zou nu veertien parlementariërs leveren als er verkiezingen zouden worden gehouden.

Het rapportcijfer voor Geert Wilders daalde van een 4,7 naar een 4,2. Daarmee scoort hij het minst van alle fractieleiders.


SP wint zeven zetels in Politieke Barometer (Foto: Novum)