Nigeria schaft brandstofsubsidie af

Nigeria heeft de subsidies op brandstoffen zondag per direct afgeschaft. Het besluit kan onrust veroorzaken in het olierijke land, waar burgers aan goedkope brandstof gewend zijn.

De regering zegt dat de maatregel ruim zes miljard euro bespaart. Een deel van dit geld zal worden besteed aan verbetering van de infrastructuur.

Volgens de regering is er voldoende brandstof in voorraad en is er geen reden voor paniekaankopen of hamsteren. Toch waren nog geen uur na de bekendmaking zondag verschillende tankstations in Lagos gestopt met de verkoop van benzine, vermoedelijk in de verwachting daarvoor meer te kunnen rekenen dan de oude prijs van nog geen 35 cent per liter. In het buurland Ghana leidde de afschaffing van subsidies vorige week tot een prijsstijging van ongeveer vijftien procent.

Nigeria is een belangrijke olieproducent, met een productie van ongeveer 2,4 miljoen vaten ruwe olie per dag. Maar het land heeft nauwelijks raffinagecapaciteit en moet olieproducten daarom duur invoeren uit het buitenland. Behalve voor hun auto's gebruiken Nigerianen ook veel brandstof voor aggregaten, omdat de reguliere elektriciteitsvoorziening het dikwijls laat afweten. Volgens een recent rapport van de brandstofprijstoezichthouder verstoken de Nigerianen meer dan 35 miljoen liter brandstof per dag.

Eerdere pogingen om de subsidies af te schaffen strandden op landelijke stakingsacties. Eventuele onrust komt president Goodluck Jonathan slecht uit. Zaterdag werd in delen van het land de noodtoestand uitgeroepen vanwege toenemende aanslagen door moslimextremisten.