Occupyers bezetten filiaal ING Bank

Ongeveer dertig mensen van de Occupy-beweging hebben zaterdag omstreeks het middaguur de ING Bank aan het Rokin in Amsterdam bezet. Met de actie willen de betogers protesteren 'tegen het huidige economische systeem en met name de rol die banken hierbinnen vervullen', meldt een woordvoerder van de groep. De betogers roepen gelijkgestemden op ook een bankfiliaal te bezetten.

Nu de Occupy-beweging over de hele wereld in het nauw komt, vinden de demonstranten het tijd opnieuw van zich te laten horen, aldus de zegsman. Als voorbeeld noemt hij de ontruiming van het Occupy-kamp op het Beursplein in Amsterdam vorige week donderdag.

Bij die ontruiming werden veertien betogers opgepakt, die bleven zitten voor een tentje dat weg moest. Het kamp werd grotendeels ontruimd, omdat het niet voldeed aan eisen voor brandveiligheid en hygiëne.

De actie is volgens de woordvoerder niet specifiek bedoeld tegen de ING Bank. De actievoerders veroordelen echter dat de 'enorme winsten die de afgelopen jaren zijn behaald in de financiële sector' naar slechts een paar personen zouden zijn gegaan, terwijl de lasten nu collectief worden gedragen.

"De banken hebben hun krediet letterlijk en figuurlijk verspeeld. Door op onverantwoorde wijze te gokken met pensioenen en hypotheken is de huidige ellende veroorzaakt", licht de woordvoerder toe.

De actievoerders waarschuwen dat als de politiek de machtsverhoudingen niet laat kantelen in het voordeel van de 'gewone burger', er nog meer acties volgen. "Als de politiek niet voor haar burgers opkomt dan moeten wij het zelf doen", aldus de zegsman.