Bijna helft agenten positief over nationale politie

Veel politieagenten staan positief tegenover de invoering van een nationale politie. Bijna 46 procent van het personeel ziet de komst ervan wel zitten, een kwart is neutraal. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is uitgevoerd.

Dat de overige dertig procent nog twijfels heeft vindt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, niet vreemd. "Er bestaat nog veel onduidelijkheid", zegt hij. "Verschillende korpsen maken al keuzes op basis van wat zij denken dat er gaat veranderen. Dat zorgt voor onzekerheid en onrust bij collega's. Daarom pleiten wij voor snelheid als het gaat om behandeling van de Politiewet."

De nationale politie kan pas van start gaan zodra het parlement de nieuwe Politiewet heeft goedgekeurd. Dat lukt niet meer voor 1 januari, de beoogde startdatum van de nationale politie. Het lukt de Eerste Kamer niet om het wetsvoorstel voor die datum te bespreken. De nationale politie komt in de plaats van de huidige 26 korpsen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat agenten inzien dat een nationale politie van belang is om de regels te versimpelen en dat het bijdraagt aan de flexibiliteit van het werk en het creëren van meer mogelijkheden. Wel moet voor de invoering iets worden gedaan aan onder meer de ict-problemen op politiebureaus.


Bijna helft agenten positief over nationale politie (Foto: Novum)