Chinese reuzenpanda's aangekomen in Schotland

Twee reuzenpanda's uit China zijn zondag aangekomen in Schotland. Het zijn de eerste panda's in bijna twintig jaar die in Groot-Brittannië komen te wonen.

Het 8-jarige stel Tian Tian en Yang Guang, oftewel Lieverd en Zonneschijn, werden op het vliegveld van Edinburgh onthaald door hoogwaardigheidsbekleders en doedelzakspelers. Het vliegtuig dat gecharterd was voor hun reis was omgedoopt tot de Panda Express.

Tian Tian en Yang Guang blijven tien jaar in de dierentuin in Edinburgh wonen. De hoop is dat ze in die tijd voor nakomelingen zorgen. Het vrouwtje, Tian Tian, is eerder al eens bevallen van een tweeling. Ook Yang Guang heeft al kinderen.

China en Groot-Brittannië hebben een nieuw onderzoek naar de reuzenpanda's opgezet. Het uitlenen van de reuzenpanda's maakt daar deel van uit. China leent vaker panda's, die als een nationale schat worden gezien in China, uit aan andere landen als teken van vriendschap.

"Dit toont aan dat we nauw kunnen samenwerken niet alleen op commercieel gebied, maar ook als het aankomt op milieu of cultuur", zei de Britse vicepremier Nick Clegg.

Het Koninklijk Zoölogisch Genootschap van Schotland betaalt China omgerekend zo'n zevenhonderdduizend euro per jaar voor de twee panda's. Dat is exclusief de kosten voor de bamboe, dat wordt geïmporteerd uit Nederland.

De panda's, die tijdens hun reis een vliegtuigmaaltijd van bamboe, appels en wortelen kregen voorgeschoteld, worden over twee weken aan het publiek getoond. Ze zullen de eerste paar maanden nog niet samen komen te wonen.

De dierentuin heeft al plannen gemaakt om hun hokken uit te rusten met vier 'pandacams'. De beelden zullen live op internet te zien zijn.