Eerste natte sneeuw in Nederland verwacht

De komende dagen valt in Nederland mogelijk de eerste natte sneeuw van deze winterperiode. Dezelfde luchtstroom zorgt waarschijnlijk ook voor de eerste droge sneeuw van deze periode op lagere hoogten in de Alpen, zegt een woordvoerder van Weeronline zondag.

Maandagmiddag en dinsdag kan vooral in het noorden en oosten van Nederland lokaal natte sneeuw en hagel vallen. In de Alpen is tot nu toe alleen boven de 2500 meter een enkele sneeuwbui gevallen, maar dinsdag kan het ook boven de duizend meter gaan sneeuwen.

Voor wintersporters is het natuurlijk vooral interessant of die sneeuw tot en met de kerstvakantie blijft liggen, maar dat is nog niet te voorspellen. "Boven de vijftienhonderd meter blijft het in ieder geval nog wel anderhalve week liggen", zegt de woordvoerder. "Maar dat er al sneeuw valt, is een goed teken. Als dat eenmaal is gebeurd, blijft daar meestal wel sneeuw komen."

Toch is er nog geen garantie op goede wintersportsneeuw. "Naast sneeuwval heb je bijvoorbeeld ook de juiste temperatuur nodig om goed te kunnen skiën of snowboarden."

Er zijn overigens signalen dat er volgend weekeinde droge sneeuw in Nederland valt. "Maar de meeste weermodellen gaan ervan uit dat dit niet gebeurt." De kans is wel iets toegenomen. Zaterdag was de kans nog 1 procent en zondag ongeveer 8 procent.