GGD: Geen megastallen dichtbij woningen

Bij het bouwen van nieuwe bedrijven en woningen, moeten megastallen op minstens 250 meter van woningen komen. Dat stelt de GGD Nederland in een donderdag verschenen advies aan gemeenten en provincies. De GGD vindt dat de huidige wet- en regelgeving rondom megastallen niet toereikend is voor het beschermen van de volksgezondheid.

Met het standpunt reageert de GGD op het rapport van de commissie-Alders. Oud-minister van Milieu Hans Alders leidde de afgelopen maanden een 'maatschappelijke dialoog' over megastallen. Hij concludeerde dat de veehouderij in Nederland moet veranderen om te kunnen blijven bestaan, met meer nadruk op duurzaamheid in plaats van concurrentiekracht.

Het rapport biedt volgens de GGD goede uitgangspunten voor verdere discussie. De GGD vindt dat intensieve veehouderij moet worden gezien als een industriële bedrijfstak, waarvoor strengere eisen gelden.

Veehouders moeten voor 2013 hun stallen aanpassen vanwege nieuwe regels op het gebied van dierenwelzijn en vragen daarom momenteel massaal vergunningen aan voor nieuwe vestigingen of uitbreiding. Het advies over de afstanden moet gemeenten en provincies helpen bij het ontwikkelen van beleid rond intensieve veehouderij, aldus de GGD.