EU-ministers oneens over olie-embargo Iran

Het is de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie donderdag niet gelukt overeenstemming te bereiken over een embargo op Iraanse olie. Wel zijn er sancties opgelegd aan honderdtachtig mensen en bedrijven.

Iran heeft zich de woede van de internationale gemeenschap op de hals gehaald door de Britse ambassade in Teheran niet op adequate wijze te beschermen toen die dinsdag werd bestormd door een boze menigte.

Sommige landen stemden donderdag voor een olie-embargo, om Iraanse investeringen in de ontwikkeling van kernwapens tegen te gaan. Iran ontkent het bestaan van een dergelijk atoomprogramma.

Volgens de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé was Griekenland, dat afhankelijk is van Iraanse olie, gekant tegen een verbod op het kopen van de olie. "Griekenland was terughoudend", zei Juppé. "We moeten daar rekening mee houden. We moeten er samen met onze partners voor zorgen dat het verlies wordt gecompenseerd door een toename in de productie van andere landen. Het is zeker mogelijk."