Vier jaar voor poging doodslag ex-vriendin (15)

Een 21-jarige man uit Amsterdam is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor poging tot doodslag op zijn destijds 15-jarige ex-vriendin. Justitie had een celstraf van elf jaar geëist wegens poging tot moord en mishandeling. Eerder werd de Amsterdammer nog grotendeels vrijgesproken.

Het Arnhemse gerechtshof achtte niet bewezen dat sprake was van voorbedachten rade, dus van moord en hield het in hoger beroep op doodslag. In januari sprak de rechtbank in Arnhem de man wegens gebrek aan bewijs nog vrij van de poging tot moord of doodslag. Hij kreeg toen wel acht weken cel voor mishandeling.

De Amsterdammer stak zijn vriendin in april 2010 twee keer met een mes in haar borst. Ook mishandelde hij het meisje tijdens de relatie.

Toen de man vastzat zou hij een medegedetineerde vierduizend euro hebben geboden om het meisje en haar moeder te vermoorden. Op een briefje beschreef de Amsterdammer het signalement en adres van het meisje en haar moeder. Het hof in Arnhem oordeelde echter dat hiervoor te weinig bewijs was.

De advocaat-generaal noemde het tijdens de behandeling van het proces verbijsterend dat de Amsterdammer vlak na de mislukte moord een dubbele moord beraamde.