Koning Marokko benoemt nieuwe premier

Koning Mohammed VI van Marokko heeft Abdelilah Benkirane, de leider van de gematigde islamitische partij PJD, benoemd tot premier. De partij van Benkirane, de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling, won bij de verkiezingen van afgelopen vrijdag de meeste stemmen.

De koning wist zich gebonden aan de nieuwe grondwet waarmee hij eerder dit jaar instemde en was verplicht de leider van de grootste partij te benoemen tot premier. De benoeming was vorig jaar, voor het uitbreken van de Arabische Lente, nog ondenkbaar.

De PJD won 107 van de 395 parlementszetels - bijna tweemaal meer dan de op een na grootste partij. Het is nu aan de PJD om een coalitie te vormen. De nieuwe premier geniet onder de nieuwe grondwet meer invloed.

De PJD wordt gezien als gematigde islamitische partij en lijkt niet te willen tornen aan kwesties als hoofddoekjes voor vrouwen of de verkoop van alcohol in een land dat voor een groot deel afhankelijk is van toerisme. Wel heeft de partij aangekondigd de strijd te willen aangaan tegen corruptie, voor onderwijshervormingen en tegen werkloosheid.

De Arabische Lente heeft een golf van democratisering in de regio ontketend, die er inmiddels in diverse landen toe heeft geleid dat bevolkingen islamitische partijen aan het roer hebben geplaatst. In Tunesië, waar de bevolking voor het eerst naar de stembus mocht, won de islamitische Ennahda-partij vorige maand de verkiezingen.

Mohammed VI hoeft voorlopig niet te vrezen voor zijn positie. De PJD is koningsgezind en voorstander van een sterke monarch. "Het staatshoofd is de koning en niemand kan regeren zonder hem. Als iemand het kan, is het zeker niet Abdelilah Benkirane", zei de nieuwe premier zondag na de verkiezingen.


Koning Marokko benoemt nieuwe premier (Foto: Novum)