Wietsatelliet op zoek naar Limburgse stekjes

Een speciale satelliet gaat volgend jaar op zoek naar wietplantages in Limburgse natuurgebieden. Het gaat om een experiment van de European Space Agency (ESA) in samenwerking met het Korps landelijke politiediensten en enkele Limburgse gemeenten, zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo vrijdag.

Met de satelliet kan hennep op basis van het meten van golflengten onderscheiden worden van andere gewassen. De techniek werd eerder in 2007 al met succes toegepast in Canada. De proef vindt plaats binnen het project Het Groene Woud, waarin de illegale wietteelt tussen maïs, bos en aspergevelden wordt opgespoord en vernietigd.

Het afgelopen jaar werd in Limburgse natuurgebieden op 53 plaatsen hennep gevonden en zijn ruim vierduizend planten geruimd. De stekjes werden tot nu toe vooral met helikopters opgespoord.

Hoeveel geld in het project wordt gepompt, is niet duidelijk. "Het project staat nog in de kinderschoenen. We zijn nog bezig met de invulling", aldus de woordvoerder. De 'wietsatelliet' moet in maart beginnen.