Amerigo met pensioen

Amerigo, het paard van Sinterklaas, gaat met pensioen. Dat zegt zijn eigenaar woensdag in het AD.

Het 30-jarige paard werd 22 jaar ingezet bij de intocht die op televisie werd uitgezonden. "Hij heeft zijn oude dag meer dan verdiend", zegt het voormalig diensthoofd van de Dienst Levende Have van de KLPD Pieter Wiersinga in de krant.

De politiedienst kocht het paard begin jaren tachtig. Het paard kwam wegens luchtwegproblemen niet hoger in de dressuursport. Het rustige karakter van de schimmel viel toen al op.

Wiersinga stelt dat hij zijn hart vaak vasthield tijdens de intocht, omdat de paarden die toen werden ingezet lang niet altijd betrouwbaar leken. Daarom belde hij de omroep om Amerigo aan te bieden.

Na wat proefritjes zou al snel een innige band tussen Amerigo en de Sint zijn ontstaan. Het paard deed tal van intochten en figureerde in 2005 in de film Het paard van Sinterklaas. Inmiddels is in Noord-Holland een vervanger gevonden. Wiersinga heeft zelf geholpen bij de zoektocht naar een geschikt paard.

Amerigo vertrekt tegelijk met Bram van der Vlugt, die vorig jaar voor het laatst gekleed als Sinterklaas de intocht bijwoonde.