Forse strafeisen verwacht in omkoopaffaire Serie A

Tegen voormalig Juventus-directeur Luciano Moggi en twintig andere voetbalofficials worden dinsdag celstraffen geëist voor hun vermeende aandeel in het omkoopschandaal van 2006 in het Italiaanse voetbal. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA worden de strafeisen dinsdag in Napels rond 20.00 uur uitgesproken.

De openbaar aanklagers eisen naar verwachting een celstraf van vijf jaar en acht maanden tegen Moggi, op verdenking van het gericht plegen van sportfraude. Eerder werd een andere Juve-topman, Antonio Giraudo, al veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar.

Ook diverse oud-scheidrechters hangt een celstraf boven het hoofd. De aanklagers zouden de voormalig scheidsrechtersbazen Paolo Bergamo en Pierluigi Pairetto voor respectievelijk vijf en 4,5 jaar willen straffen. Oud-scheidsrechter Massimo de Santis moet vrezen voor een gevangenisstraf van drie jaar.

Vijf jaar geleden was de hele Italiaanse voetbalwereld in rep en roer toen het omkoopschandaal naar buiten kwam. Diverse clubs, waaronder Juventus en AC Milan, werden toen bestraft voor het beïnvloeden van scheidsrechters. Juventus werd teruggezet naar de Serie B en moest de titels van 2005 en 2006 inleveren. Onder andere AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina kregen punten in mindering.