Italiaanse vakbonden: 2012 wordt 'beangstigend'

Het jaar 2012 wordt een 'beangstigend' jaar voor de economie, zelfs als de Italiaanse premier Silvio Berlusconi snel de macht overdraagt. Dat heeft de leider van het grootste Italiaanse vakverbond CGIL, Susanna Camusso, maandag gezegd.

Camusso sprak zich in een interview met Associated Press vernietigend uit over het plan van Berlusconi om de financiële crisis te keren. Volgens haar bevat het plan niets dat leidt tot economische groei. Ze benadrukt dat er belastinghervormingen nodig zijn. Camusso zegt dat grootschalige belastingontduiking de werknemers die wel eerlijk belasting afdragen opzadelt met een onevenredig zware last. De werkgevers klagen daarnaast steen en been over de hoge sociale premies.

Een andere maatregel die Berlusconi wil treffen is het versoepelen van het ontslagrecht, maar Camusso meent dat dit niets uithaalt, omdat kwakkelende bedrijven de afgelopen drie jaar toch al medewerkers hebben ontslagen. De versoepeling van het ontslagrecht heeft ertoe geleid dat de vakbondsleiders hun verschillen over strategieën opzij hebben gezet en de gelederen hebben gesloten.