Karremans wil stop op uitzending KRO Profiel

Thom Karremans, voormalig commandant van Dutchbat in Srebrenica, wil dat een aflevering van KRO Profiel niet wordt uitgezonden. Hij liet via zijn advocaat weten dat de uitzending niet voldoet aan het vooraf geschetste verwachtingspatroon. Ook vindt hij de uitzending 'beschadigend'. Dat liet de omroep maandag weten.

Karremans was in juli 1995 commandant voor de Nederlandse VN-eenheid in Srebrenica. De moslimenclave werd toen belegerd door troepen van de Servische generaal Ratko Mladic. Duizenden Bosnische moslimmannen werden afgevoerd en vermoord. De Nederlandse militairen grepen niet in.

Nabestaanden hebben bij het OM in Arnhem aangifte gedaan van genocide en oorlogsmisdrijven. Later dit jaar wordt besloten of strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld. De advocaat van Karremans, Geert-Jan Knoops, zegt volgens de KRO dat de reportage schadelijk kan zijn voor Karremans in die zaak.

In de uitzending wordt Karremans geconfronteerd met zijn rol in de val van Srebrenica. Ook komen een oud-collega en een militair historicus aan het woord, die betwijfelen dat de oud-kolonel niet wist welk lot de mannen van Srebrenica te wachten stond. Karremans heeft dat altijd als verdediging voor zijn optreden opgevoerd.

De KRO laat weten niet op de eis van Karremans in te gaan. De reportage is woensdag te zien.