'Turkije teleurgesteld in Duitsland'

Turkije voelt zich in de steek gelaten door Duitsland. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag in Berlijn gezegd. Turkije is teleurgesteld dat er weinig vooruitgang is geboekt met de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Erdogan was in Berlijn ter ere van het 50-jarig jubileum van een overeenkomst tussen de twee landen, die voorzag in arbeidsmigratie van Turkije naar Duitsland. Die overeenkomst legde de basis voor de grote Turkse gemeenschap in Duitsland. Erdogan zei op een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat hoewel Duitsland in het verleden de Turkse wens om EU-lidmaatschap heeft gesteund, zijn regering 'in de toekomst graag een heel andere soort steun zou zien'.

Toetreding van Turkije tot de EU stuit in Duitsland op scepsis. Veel Duitsers menen dat de culturele verschillen tussen Duitsland en Turkije, dat, hoewel seculier, een overwegend islamitische bevolking heeft, te groot zijn. Merkel heeft de afgelopen tijd haar voorkeur uitgesproken voor een 'bevoorrecht partnerschap' in plaats van volledig lidmaatschap.

Merkel sprak woensdag wederom haar steun uit voor de Turkse wens om lidmaatschap, maar bleef desondanks in het vage. "We hebben duidelijk gemaakt dat wij ons kunnen voorstellen dat de volgende stappen worden genomen als er aan bepaalde criteria wordt voldaan", aldus Merkel. Ze weidde verder niet uit over wat voor stappen dit zouden zijn.

In een interview met de Duitse krant Bild zei Erdogan dat Duitse politici 'veel meer moeten doen voor de Turkse toetreding, omdat het de integratie van Turken in Duitsland gigantisch zou bevorderen'. "Omdat wij als Turken zo positief zijn over Duitsland, voelen we ons in de steek gelaten", aldus Erdogan.

Duitsland telt zo'n 82 miljoen inwoners, onder wie drie miljoen Turken. Zo'n zevenhonderdduizend van hen hebben een Duits paspoort. Erdogan zei dat hij er 'natuurlijk de voorkeur aan zou geven als alle drie miljoen Turken de dubbele nationaliteit zouden hebben'. Dat is een stap die de Duitse regering over het algemeen niet toestaat voor burgers uit landen die niet lid zijn van de Europese Unie.

Dit standpunt werd benadrukt door de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich. "Ik denk dat diegenen die in Duitsland willen blijven, met alle consequenties van dien, het Duits staatsburgerschap moeten aanvragen", zei Friedrich. "En dan zijn ze geen Turken meer. Ik denk dat mensen op een gegeven moment die keuze moeten maken, ik denk dat dat juist is."

Erdogan zei woensdag dat zijn regering elke Duitser die naast het Duitse staatsburgerschap ook de Turkse nationaliteit ambieert graag van een paspoort zou voorzien. Zijn opmerking zorgde voor veel gelach bij de Turken in het publiek, maar niet bij Merkel en Friedrich.


Erdogan: Turkije teleurgesteld in Duitsland (Foto: Novum)