Tot zeventien jaar cel geëist voor overval op gezin

Tegen vijf verdachten van een gewapende overval op een gezin in Alphen aan den Rijn zijn woensdag straffen tot zeventien jaar cel geëist. De vijf hadden het voorzien op de inhoud van de kluis van het bedrijf waar een vrouwelijk slachtoffer werkte. Een van de overvallers ging direct naar de kinderen uit het gezin en haalde die uit bed.

De overval werd in juni vorig jaar gepleegd. Een van de overvallers kwam binnen door aan te bellen, twee andere wisten zich vermoedelijk via de achterkant van de woning naar binnen te werken. De overvallers dreigden de slachtoffers dood te schieten als ze niet meewerkten en zetten een vuurwapen tegen het hoofd van twee bewoners.

Het vrouwelijke slachtoffer werkte bij een supermarktketen die geld van winkeliers uit de omgeving transporteert. De daders wilden haar meenemen, omdat zij de codes van de kluis wist.

De buren van het gezin waarschuwden echter de politie nadat ze geschreeuw hadden gehoord. Twee daders werden bij de woning opgepakt. Drie overvallers sloegen, toen de politie arriveerde op de vlucht. Ze renden een andere woning binnen. De bewoner kreeg een klap met een vuurwapen tegen zijn hoofd. Ook loste een van de daders een schot. Ze gingen er met de auto van dit gezin vandoor. Kort daarop reden de verdachten tegen een paal in Waddinxveen.

Tegen drie verdachten, een 42-jarige man uit Breda, een 45-jarige plaatsgenoot en een 57-jarige man uit Delft werd zeventien jaar cel geëist. De twee andere verdachten, een 39-jarige man uit Zoetermeer en een 47-jarige man uit Breda, moeten van het Openbaar Ministerie in Den Haag voor negen jaar achter de tralies verdwijnen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.