Parijs naar rechter om 'godslastering'

Het stadsbestuur van Parijs stapt naar de rechter als orthodoxe christenen blijven proberen de opvoering van een in hun ogen godslasterlijk toneelstuk te verstoren. Dat heeft Bertrand Delanoë, de burgemeester van de Franse hoofdstad, vrijdag gezegd.

Parijs heeft herhaaldelijk de oproerpolitie ingezet om christelijke demonstranten, die niet alleen voor maar soms ook in het Théâtre de la Ville luidruchtig van hun ongenoegen blijk geven, te verdrijven. De betogers van de reactionaire groep Renouveau Français verzamelen zich sinds het stuk vorige week in première ging avond aan avond voor het theater. Zij torsen kruisbeelden en dragen spandoeken tegen 'christenfobie' met zich mee. Volgens Delanoë kan Parijs 'dergelijke uitingen van fundamentalisme en onverdraagzaamheid' niet accepteren.

Het provocatieve Sur le Concept du Visage du Fils de Dieu (Over het Begrip van het Gelaat van de Zoon van God) verbeeldt de lotgevallen van een jongeman die zijn incontinente vader verzorgt. Op het toneel hangt een portret van Christus, dat ten slotte wordt bekogeld. Het stuk werd eerder zonder problemen op de planken gebracht in traditioneel katholieke landen als Polen, Italië en Spanje.


Parijs naar rechter om protest 'godslastering' (Foto: Novum)