Clinton: VS blijven achter Irak staan

De Verenigde Staten blijven Irak steunen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton zaterdag gezegd. Zonder Iran direct te noemen waarschuwde ze tevens de buurlanden van Irak zich niet te bemoeien met de interne aangelegenheden van Irak.

Vrijdag maakte de Amerikaanse president Barack Obama bekend dat tegen het einde van het jaar alle Amerikaanse militairen worden teruggetrokken uit Irak. Critici hebben de president gewaarschuwd dat het terugtrekken van de troepenmacht Iran een opening geeft om de invloed in Irak te vergroten.

"Nu we een nieuw hoofdstuk opslaan in onze relatie met een soeverein Irak, zeggen we tegen de Irakezen: Amerika staat achter jullie als jullie de volgende stappen zetten op weg naar het veiligstellen van een democratie", aldus Clinton. "En aan landen in de regio, en met name de buren van Irak, willen we nog eens nadrukkelijk laten weten dat Amerika zijn bondgenoten en vrienden, waaronder Irak, steunt bij de verdediging van de gezamenlijke veiligheid en belangen."

Eerder was er nog sprake van dat een afgeslankte troepenmacht in Irak zou blijven om Iraakse veiligheidstroepen te trainen. De Iraakse premier Nouri Al-Maliki zei zaterdag echter dat onenigheid over de juridische bescherming voor Amerikaanse militairen er toe leidde dat dit uiteindelijk niet door is gegaan.

Hoewel Al-Maliki zei nog steeds de hulp van de Amerikanen te willen, benadrukte hij dat Irak heeft geweigerd een Amerikaanse troepenmacht in het land te laten blijven op basis van voorwaarden die de VS hebben gesteld.


Clinton: VS blijven achter Irak staan (Foto: Novum)