Albayrak: Ik ben geslachtofferd

De gewezen bestuurvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak vindt dat ze is 'geslachtofferd'. Dat zegt ze zaterdag in een interview met de Volkskrant.

Albayrak werd eind september op non-actief gesteld nadat ze onder vuur was komen te liggen vanwege de hoogte van haar salaris. Ze ligt ook onder vuur om haar bestuursstijl. Ze zou een schrikbewind hebben gevoerd en er zou vanwege haar dominante optreden een angstcultuur heersen binnen de organisatie.

De in Turkije geboren Albayrak praat voor het eerst openlijk over de kwestie. Ze zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen over haar bestuursstijl. "Ik begrijp niet waar het vandaan komt. Natuurlijk, ik ben daadkrachtig. Ik ben moeilijke, ingrijpende besluiten nooit uit de weg gegaan. Dat kan soms als hard worden ervaren."

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft een extern onafhankelijk onderzoek in laten stellen naar het salaris van de COA-baas en haar vermeende schrikbewind. Over de minister zegt Albayrak dat hij haar 'kennelijk opoffert voor een bepaald politiek doel'. "Misschien biedt dit hele gebeuren wel een kans voor mensen die dingen willen veranderen."

Of Albayrak nog denkt te kunnen terugkeren bij het COA, wil ze niet zeggen. "Ik wacht eerst maar eens rustig het onderzoek af."