Aantal overvallen daalt, meer zaken opgelost

Het aantal overvallen dat in Nederland gepleegd wordt, neemt af. Tot en met half oktober zijn dit jaar 1607 overvallen gepleegd. Dat is een daling van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode in het peiljaar 2009. Dat zegt hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Het aantal overvallen dat wordt opgelost is gestegen van 21 procent naar ruim dertig procent. Dit jaar zijn door de politie al ruim duizend verdachten van een overval bij het Openbaar Ministerie aangeleverd.

Hillenaar is tevens lid van een speciale taskforce, die in 2009 werd opgericht om het aantal overvallen terug te dringen. Volgens hem gaat het de goede kant op. "Maar we zijn er nog lang niet." Hij benadrukt dat het 'vrij makkelijk' is een eerste daling tot stand te brengen. "Het is echter lastiger die lijn vol te houden."

Ook moet het aantal bestrafte overvallen nog omhoog. Nu wordt volgens Hillenaar bij ongeveer een kwart van de overvallen een dader gestraft. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat dit in 2015 minstens 32 procent is.


Aantal overvallen daalt, meer zaken opgelost (Foto: Novum)