Ombudsman wil meer openheid regering

De Nederlandse overheid geeft te weinig informatie vrij aan burgers. Dat zegt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vrijdag in het Nederlands Dagblad. Hij pleit voor een afschaffing van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Ook moeten notulen van de ministerraad meteen openbaar worden gemaakt.

"Voor doorsnee besluitvorming, bijvoorbeeld over een wetsvoorstel dat naar de Kamer gaat, of een investering door de overheid, zou ik ervoor zijn dat de notulen openbaar worden", zegt Brenninkmeijer. Dat daar twintig jaar geheimhouding voor staat vindt hij overdreven. De overheid is als een 'oesterschelp', die de neiging heeft zich steeds te sluiten, vindt hij. "Er mag niets naar buiten komen."

Brenninkmeijer stoort zich ook aan de manier hoe de WOB wordt toegepast. "Als het erop aankomt, leidt de overheid burgers en journalisten een juridische jungle in", zegt hij. Het duurt te lang en dan heeft het volgens Brenninkmeijer geen zin meer. Er moet volgens hem een andere manier komen om snel overheidsinformatie te delen.

Dat de burger niet alles hoeft te weten, vindt hij onzin. "Het is voor het vertrouwen in de democratische rechtsstaat essentieel dat de overheid actief informatie verstrekt. Burgers weten vaak niet waar ze aan toe zijn."