Vier man vast voor internationale beleggingsfraude

In een internationaal onderzoek naar beleggingsfraude zijn vier Nederlanders aangehouden. Ze zijn volgens opsporingsdienst FIOD betrokken bij het bedrijf Quality Investments, dat fraude zou hebben gepleegd met Amerikaanse levensverzekeringen. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

Het gaat om een 49-jarige man die in Zwitserland woont, een 46-jarige man die in Turkije woont, een 38-jarige man uit Hoorn en een 48-jarige man uit Bussum. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en oplichting. De mannen die in Zwitserland en Turkije wonen worden bovendien verdacht van witwassen.

De FIOD en buitenlandse autoriteiten hebben doorzoekingen gedaan op 27 locaties in onder meer Nederland, Spanje, Turkije, Dubai en de Verenigde Staten. Er is voor miljoenen euro's beslag gelegd op huizen, auto's, dure horloges, boten en een vliegtuig. Honderden beleggers hebben vanaf 2007 vermoedelijk bij elkaar voor meer dan tweehonderd miljoen dollar ingelegd.