Engels nomadenkamp krijgt respijt

De ontruiming van een groot nomadenkamp in Engeland is maandag op het laatste nippertje door de rechter tegengehouden. Bewoners van Dale Farm, vijftig kilometer ten oosten van Londen, die zich aan de gebarricadeerde poorten van het kamp hadden vastgeketend, maakten de kettingen weer los toen het rechterlijk bevel doorkwam.

"Wij gaan niet", riepen sommige bewoners.

De voorzitter van de gemeenteraad van Basildon, Tony Ball, toonde zich 'uiterst teleurgesteld en gefrustreerd', maar zei dat de autoriteiten het bevel om eerst een nieuwe hoorzitting op vrijdag af te wachten zullen opvolgen.

Het conflict tussen de raad van Basildon en de Ierse Travelers - een nomadische groep vergelijkbaar met, maar etnisch niet verwant aan zigeuners of Roma - gaat terug tot 2001, toen de Travelers een voormalige schroothoop naast een legaal Travelers-terrein opkochten en zich daar vestigden. Het lokale bestuur begon juridische procedures om hen daar weg te krijgen en won uiteindelijk vorige maand bij het Britse High Court.

Het lokale bestuur beroept zich op het bestemmingsplan, dat niet voorziet in bewoning van het terrein. Veel lokale bewoners zien de Travelers graag vertrekken, maar actrice Vanessa Redgrave is de nomaden te hulp geschoten. Ook de VN-Commissie voor Uitbanning van Rassendiscriminatie heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen een vreedzame oplossing te zoeken.


Engels nomadenkamp krijgt respijt (Foto: Novum)