SP wil onderzoek naar veiligheid overheidssites

Er moet een parlementair onderzoek komen naar de digitale betrouwbaarheid van overheidswebsites. Daarvoor pleit de SP na de problemen die zijn ontstaan na het hacken van het Nederlandse internetbeveiligingsbedrijf Diginotar, dat verantwoordelijk was voor diverse veiligheidscertificaten van honderden overheidssites.

De SP roept het kabinet op zo snel mogelijk openheid van zaken te geven. "Burgers moeten weten wat er aan de hand is en welke risico's er zijn", zegt Kamerlid Sharon Gesthuizen zaterdag. "Ik wil weten wat en wie er risico loopt en waarom de minister eerst nog riep dat er geen vuiltje aan de lucht was toen de schuur al half afgebrand was."

Fractievoorzitter Emile Roemer wil zo snel mogelijk duidelijkheid. "Weer een ict-tragedie bij de overheid", twittert hij. "Tijd voor een parlementair onderzoek."

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner meldde vrijdagnacht dat de betrouwbaarheid van websites van de overheid niet altijd meer kan worden gegarandeerd. Honderden sites krijgen zo snel mogelijk een nieuw veiligheidscertificaat nadat er was ingebroken bij Diginotar. Mogelijk is het bedrijf gehackt door de Iraanse regering.

"Dat bedrijf moest ervoor zorgen dat niemand tussen de contacten van overheid en burger kon komen", zegt Gesthuizen. Dat dat nu wel is gebeurd, vindt ze zeer ernstig. Hoeveel privégegevens er in handen van de hackers zijn gevallen, is nog niet duidelijk.