Laatste gewonde schietpartij Alphen uit ziekenhuis

De laatste gewonde van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn is ontslagen uit het ziekenhuis. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn meldde medio juli dat het gaat om iemand die waarschijnlijk nooit meer zal kunnen lopen.

In De Ridderhof schoot Tristan van der V. 9 april zes mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Meerdere mensen raakten gewond tijdens het incident.

Een aantal 'helden van De Ridderhof' die voor anderen in de bres zijn gesprongen krijgen een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. Sommigen van hen hielpen met gevaar voor eigen leven anderen. Hoeveel mensen precies een onderscheiding krijgen, wil de gemeente nog niet zeggen. Een woordvoerder heeft het over 'een tiental'. De commissaris van de koningin reikt de onderscheidingen 23 september uit in het stadhuis.

Voor het plan voor een herdenkingsmonument zijn veertig ideeën aangedragen, meldde de gemeente dinsdag verder. De gemeente gaat met een aantal betrokkenen in gesprek om te kijken wat er nu precies moet gaan komen en waar dat moet zijn. Volgend jaar 9 april, een jaar na het drama, moet het monument worden onthuld.

Het gratis parkeren dat na het schietincident in de parkeergarage onder het winkelcentrum werd ingevoerd om het winkelbezoek te stimuleren is daarnaast sinds maandag opgeheven.