Hazare begint aan openbare hongerstaking

Duizenden mensen juichten de Indiase activist Anna Hazare vrijdag in de stromende regen toe, toen hij na zijn vrijlating uit de gevangenis aankwam op het kermisterrein in New Delhi waar hij de komende vijftien dagen een hongerstaking wil houden uit protest tegen de wijdverbreide corruptie in zijn land.

"De jeugd van dit land is wakker geworden, waardoor een prachtige toekomst dichtbij is gekomen", sprak de 73-jarige activist de menigte toe. "De verraders die dit land hebben beroofd zullen niet langer worden getolereerd. Dit is een nieuwe revolutie. Dit is een nieuwe vrijheidsstrijd", zei hij, refererend aan de strijd van zijn voorbeeld Mahatma Gandhi. "We hebben de vlam van de revolutie ontstoken. Laat die vlam nu niet doven."

Bij de gevangenis was Hazare ook al toegejuicht door bijna tweeduizend van zijn aanhangers. Tegen hen zei hij dat zijn strijd een voortzetting is van de geweldloze strijd van Gandhi die in 1947 tot de onafhankelijkheid van India leidde. "We moeten de volledige vrijheid nog bereiken. Een tweede strijd voor onafhankelijkheid is op 16 augustus begonnen." Hazare werd op die dag, afgelopen dinsdag, gearresteerd toen hij aan een openbare hongerstaking wilde beginnen. In de gevangenis ging hij alsnog in hongerstaking en toen de autoriteiten daarop besloten hem vrij te laten weigerde hij te vertrekken zolang hem het recht werd ontzegd om zijn geplande actie te houden. Donderdag werd er een compromis bereikt, dat inhoudt dat Hazares openbare hongerstaking niet langer dan vijftien dagen zal duren.

Met zijn protest hoopt Hazare de regering zover te krijgen dat ze zijn voorstel overneemt om een ombudsman te benoemen die vergaande bevoegdheden krijgt om de corruptie bij de overheid, die het land jaarlijks miljarden euro's kost, aan te pakken. Een anticorruptiewet die ter goedkeuring aan het parlement is voorgelegd gaat volgens Hazare niet ver genoeg om effect te sorteren. De regering beschuldigt de actievoerder ervan het democratische proces te dwarsbomen en gekozen politici zijn wil te willen opleggen, maar de Indiase bevolking lijkt massaal voor Hazare te zijn gevallen.

Hazare is een gepensioneerde chauffeur van het leger, die de afgelopen decennia is uitgegroeid tot de belangrijkste maatschappelijke activist van de deelstaat Maharashtra, waar hij vandaan komt. In april vergaarde hij landelijke bekendheid, toen hij een vierdaagse hongerstaking hield om de regering ertoe te bewegen serieus werk te maken van de corruptiebestrijding. En door zijn arrestatie is hij de belichaming geworden van de volkswoede over de corruptie. In tal van steden in het hele land gingen mensen dinsdag de straat op om hun solidariteit met Hazare te betuigen. Deze steunbetuigingen leidden ertoe dat de autoriteiten inbonden en gedeeltelijk toegaven aan Hazares eisen. Bij de gevangenis hielden demonstranten posters omhoog met de tekst: 'Ik ben Anna (=broeder), jij bent Anna. Het hele land is nu Anna'. Maar de financiële krant Mint schreef vrijdag in een commentaar niet te verwachten dat de protesten tot wezenlijke veranderingen zullen leiden. "Er zal zo weer worden overgegaan tot de orde van de dag", voorspelde de krant.


Hazare begint aan openbare hongerstaking (Foto: Novum)