Tientallen haaien voor Zeeuwse kust

Voor de Zeeuwse kust en in de Oosterschelde zijn deze zomer tientallen kleine haaien gevangen. De brancheorganisatie Sportvisserij Nederland heeft in samenwerking met onder meer de Waddenvereniging een groot onderzoek opgezet om na te gaan om hoeveel dieren het precies gaat en waar ze precies leven, meldt een woordvoerder.

Het gaat om twee soorten: de gladde haai en de gevlekte gladde haai. De haaien vormen geen bedreiging voor mensen die in zee verkoeling zoeken. De dieren hebben kleine tandjes en geen stevige kaken, maar kunnen wel twee meter lang worden.

De eerste haaien werden enkele jaren geleden gevangen als bijvangst. Inmiddels zijn er al charterboten die zich speciaal richten op het vangen van de haaien door sportvissers. Dat de vangst flink toeneemt, is dan ook geen verrassing. De dieren worden na de vangst terug in zee gegooid.

"We willen nu de populatie in kaart brengen", zegt de woordvoerder. De haaien worden vooral gevangen van eind mei tot en met september. "We weten niet of ze alleen in de zomer hier zijn. Misschien trekken ze wel naar het zuiden, of misschien blijven ze in de buurt en komen ze alleen dichter bij de kust om zich voort te planten."

Daarom krijgen de dieren een merk in hun vin. "We hopen dat we meldingen uit het buitenland krijgen als ze daar worden gevangen."

Voor het vangen van de haaien is geen bijzondere uitrusting nodig. "Ze werden aanvankelijk gevangen door vissers die met een hengel naar platvis en bot visten. Met die techniek kun je ook haaien vangen."