Groningen wijst weigerambtenaren de deur

De gemeente Groningen verlengt het tijdelijke contract van drie buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand niet. Achtergrond is de weigering van de drie om homoseksuele en lesbische paren in de echt te verbinden. Dat bevestigt een woordvoerder van Groningen donderdag. Het contract van de zogeheten babsen loopt af in maart 2014.

Nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand in de gemeente moeten sinds 2009 bereid zijn om alle huwelijken te sluiten. Het contract met bestaande buitengewoon ambtenaren kon echter niet zomaar worden opgezegd. Met de ambtenaren is toen afgesproken dat hun contract niet verlengd zou worden.

De zaak kwam vorige maand weer aan het rollen door Roze Zaterdag, die dit jaar in Groningen werd gehouden. Homo- en lesbokoppels die elkaar de afgelopen tien jaar het jawoord hadden gegeven, hebben die dag opnieuw hun trouwgelofte uitgesproken. Homobelangenorganisatie COC greep de gelegenheid aan om de gemeente erop te wijzen dat de gemeente nog steeds weigerambtenaren in dienst had.

Gemeenten mogen zelf bepalen of ze toestaan dat hun buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand niet alle huwelijken willen voltrekken. Minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA), met homo-emancipatie in haar portefeuille, wil daarin geen verandering brengen. Dat is tegen het zere been van het COC. Tijdens de Amsterdam Gay Pride deze week voert de organisatie actie.

Kamerlid voor GroenLinks Ineke van Gent reageert verheugd op de stap van Groningen. "Goed zo, Groningen! Nu nog in de rest van het land!", schrijft ze op Twitter. Haar collega Elbert Dijkgraaf van de SGP vindt de campagne van het COC 'ergerlijk'. "COC wil een niet-bestaand probleem oplossen."