Brand zendmast Hoogersmilde duurt voort
De brand in het afgebroken deel van de zendmast in Hoogersmilde duurt nog altijd voort. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer vrijdagavond. In de los gekomen buis zitten elektriciteitsdraden die moeilijk uit te zetten zijn. Daarom is besloten het bovenste, afgebroken deel van de zendmast gecontroleerd uit te laten branden.
Volgens de woordvoerder worden de draden gebruikt voor telefoonverkeer in de omgeving. "Dat is niet eenvoudig uit te zetten." Omstreeks 23.00 uur meldt de woordvoerder dat het vuur nog altijd niet is gedoofd. "Maar we zijn erbij, dus alles is redelijk onder controle."
Het vuur ontstond vrijdag rond 14.00 uur door nog onbekende oorzaak in de voorheen 294 meter hoge zendmast. Het blussen werd bemoeilijkt doordat het vuur op zo'n honderd meter hoogte woedde.
Aanvankelijk probeerden brandweermannen door de smalle toren naar boven te komen om op die manier het vuur te blussen. Al vrij snel bleek dat blussen echter niet haalbaar was, meldt de gemeente Midden-Drenthe. Toen het bovenste deel afbrak, waren de brandweermannen inmiddels op veilige afstand. Niemand is gewond geraakt. Wel heeft een paard lichte verwondingen aan een been.
Het bovenste deel brak volgens de woordvoerder van de brandweer af door de hitte. "De brand zat in een buis van staal. Die raakte door de warmte ontzet, waarna het stalen deel naar beneden viel."
Doordat de meeste stroom wel van de toren is gehaald, is het niet mogelijk om naar RTV Drenthe te kijken. Ook kan in Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel niet naar de publieke radiozenders worden geluisterd en is er geen digitale etherontvangst mogelijk van Nederland 1, 2 en 3. Kijkers en luisteraars via de kabel en de satelliet ondervinden geen problemen. Wanneer deze problemen zijn opgelost is nog onbekend.
De zendmast werd in 1959 opgeleverd. De constructie van gewapend beton en staal was de hoogste in het noorden van Nederland. Volgens burgemeester van Midden-Drenthe Jan Broertjes mist de gemeente nu een belangrijk markeringspunt.