VN: Leger Congo schuldig aan massaverkrachting

Leden van het Congolese leger hebben rond de jaarwisseling massaal vrouwen verkracht in een afgelegen gebied in het oosten van Congo. Dat staat in een vrijdag vrijgegeven rapport van de Verenigde Naties.

Volgens onderzoekers van de VN zijn er tussen 31 december 2010 en 1 januari 2011 ten minste 47 vrouwen verkracht in de oostelijke bergprovincie Noord-Kivu. Onder de slachtoffers, die tussen de 16 en 65 jaar oud waren, bevonden zich ook zwangere vrouwen. Sommige vrouwen werden in bijzijn van hun kinderen verkracht.

De massaverkrachting had plaats toen zo'n honderd militairen de dorpen Bushani en Kalambahiro aanvielen met zwepen, kapmessen en geweren. De militairen beschuldigden de dorpelingen van het ondersteunen van vijandelijke strijders.

De onderzoekers hebben geen slachtoffers van de massaverkrachting kunnen spreken. Velen van hen zijn uit angst voor een nieuwe aanval gevlucht naar het nabijgelegen bos of naar andere dorpen. De vrouwen die niet gevlucht zijn durfden uit angst voor wraakacties niet met de onderzoekers te spreken. "Gezien het verzamelde bewijs, zou het aantal slachtoffers nog flink hoger kunnen uitvallen", aldus het rapport.

Het Congolese leger zegt bij monde van een woordvoerder verrast te zijn door de publicatie van het rapport. "Wij zijn de aantijgingen momenteel aan het onderzoeken en wachten de conclusies van dat onderzoek af", zei de woordvoerder. "We kunnen niet handelen puur op basis van beschuldigingen. Maar als mensen schuldig zijn zullen we niet aarzelen ze te straffen."

Gewapende groeperingen in Congo hebben in het verleden vaker verkrachting als wapen ingezet tegen aanhangers van hun tegenstanders. Volgens een onderzoek van de American Journal of Public Health worden er dagelijks meer dan duizend vrouwen verkracht in Congo. Uit dat onderzoek, gebaseerd op een enquête van de regering, blijkt dat de meeste verkrachtingen plaatsvinden in Noord-Kivu. In die provincie zijn 67 op de duizend vrouwen ten minste één keer verkracht.

Het Congolese leger heeft volgens het rapport niet zijn volledige medewerking verleend aan de onderzoekers en heeft zelfs pogingen om de verkrachters te vervolgen belemmerd.

De VN beschuldigde het Congolese leger er eerder deze maand al van zeker 121 vrouwen te hebben verkracht tussen 11 en 13 juni in de provincie Zuid-Kivu.